To miejsce jest częścią trasy opisanej w zeszycie:

Grabowiec II
Otwórz za pomocą Map Google

Z kościoła zawracamy do głównej drogi ciągnącej przez Miłków i jeszcze zanim ją dosięgniemy, schodzimy w lewo na teren Pałacu. Choć wybudowano go w XVII w. swój obecny kształt dwupiętrowego budynku na planie podkowy, z mansardowym dachem, zawdzięcza późniejszym zmianom. Otoczony parkiem, znany jest przede wszystkim jako hotel z restauracją i browarem produkującym piwo Spiż. Niektórzy jednak kojarzą ów pałac głównie z hrabiną Marią Christiną z domu Valdstein, a po mężu von Lodron, która zafascynowana umiejętnościami karkonoskich laborantów próbowała wyprodukować w XVIII w. eliksir nieśmiertelności. Czy jej się to udało? 

Ciekawostka

Innym znanym właścicielem Pałacu Spiż był Bernhard von Mattuschka, syn barona Heinricha Gottfrieda von Mattuschki, znakomitego botanika, autora dzieła Flora silesiaca, czyli Flora Śląska, wydanego w 1777 r. i będącego w owych czasach najpełniejszym opracowaniem flory Śląska. Po śmierci ojca Bernhard przywiózł jego zbiór biblioteczny wraz ze wspomnianą książką z pałacu w Pszczynie do pałacu w Miłkowie. Pewnie korzystała z tych zasobów hrabina Lodron, poszukująca receptury na swój upragniony eliksir.