To miejsce jest częścią trasy opisanej w zeszycie:
Karpacz IIZnajduje się w tym samym budynku, co nasza pierwsza atrakcja i bez wątpienia należy tu zajść, zwłaszcza jeśli pali nas głód i to głód na karkonoską kuchnię. Na miejscu serwowane są bowiem dania, które stanowią owoc skomplikowanej historii tej części Polski. Po zakończeniu II wojny światowej tereny Dolnego Śląska, w tym Karpacza, opuściła ludność niemiecka, a osiedliła się ludność polska, pochodząca ze wschodnich Kresów dawnej Rzeczpospolitej, z północy kraju, a także z Bałkanów i Europy Zachodniej, gdzie zagnała ją wojenna zawierucha. W ten sposób na miejscu wytworzyła się kuchnia będąca miksturą tych odległych od siebie tradycji kulinarnych. Można tu zatem zjeść czebureki, deruny, zupę ciorbę czy kociołek Liczyrzepy. Dodatkowo sala jadalna przypomina nieco zamek Ducha Gór, którego wizerunki można oglądać na ścianach restauracji.
Ciekawostka
Od 2012 r. w pierwszy lipcowy weekend przy Dworze Liczyrzepy odbywa się Festiwal Smaków Liczyrzepy, dla którego inspiracjąbyła chęć stworzenia autentycznie regionalnej restauracji z lokalnymi daniami. Potrawy, które zostają laureatami festiwalowego konkursu są potem włączane do menu restauracji. Od 2017 r. elementem imprezy jest także Jarmark Ducha Gór, na którym można zakupić karkonoskie pamiątki, w tym książki i przewodniki po Górach Olbrzymich.